vrijdag 5 november 2010

Rodger Hodgson

Roger was bepaald als kind niet moeders mooiste. Bij het neuzen uitdelen stond hij vooraan toen het model Zinksnijder werd uitgegeven. En toen hij, na een ongelukkige landing op de stang van zijn fiets ook ineens drie octaven hoger kon zingen dan andere jongens, zag de toekomst er somber voor hem uit. Wat moest er van zo’n jongen terechtkomen?

Muzikaal was hij wel, deze Roger. Hij schreef prachtige nummers, zong ze op zijn eigen, aparte intrigerende manier maar werd nooit die gevierde rockstar. Anno 2010  is het zo’n lelijke, onopvallende, bijna verlegen, magere man van middelbare leeftijd en al kent bijna niemand zijn naam, hij is wereldwijd bekend. Want iedereen zingt zijn nummers na de eerste akkoorden op de piano of op de gitaar, moeiteloos mee.

Picture this: Een eenvoudig maar meeslepend intro op de 12 snarige Rickenbacker 360 gitaar. De zanger mummelt wat: “Yeah, yeah, yeah yeah…..” Relaxte muziek! De saxofoon neuzelt nu mee en de zanger rommelt nog een beetje aan, zo lijkt het. “ Oooo yeah, Alright, Here we go again, Nay nay, Woh oh, Na na, Hey hey, Yeah”. De gitaar en de sax harmonieren nu prachtig met elkaar en de zanger zingt zijn lied:

Give a little bit
Give a little bit of your love to me
Give a little bit
I'll give a little bit of my love to you
There's so much that we need to share
So send a smile and show you care

We spreken hier over Roger Hodgeson, de leadzanger van de groep Supertramp. Miljoenen platen zijn er van de band verkocht. Ging er iets mis? Heeft Roger ergens een verkeerd contractje getekend? Vergeten zijn pensioentje te regelen? Hij is inmiddels zestig en trad vanavond op in Epcot. Roger is nog steeds lekker bij stem. Natuurlijk wordt zijn stem door de truckendoos van de popmuziek vervormd, maar als het onzuiver de doos ingaat, kan het er toch niet loepzuiver uitkomen! Of wel, soms?

Roger is een echte muzikant. Hij speelt de nummers alsof het de eerste keer is. Vlekkeloos natuurlijk, maar ook met gevoel. Hij ramt op de piano of bespeelt de Rickenbacker virtuoos. Een Canadese toeteraar/toetsenist begeleid hem. That’s it. Met z’n tweetjes op het podium en het klink prachtig. Roger heeft de neiging veel te kwebbelen, maar bij Disney houden ze van een strakke organisatie. Dus perst hij er in een half uurtje zes of zeven Supertramphits van zijn eigen hand uit. Supertramp? Solotramp zal je bedoelen! Natuurlijk “Give a litle bit”  met het mooie intro, want dat nummer hoort bij de echte hits die we allemaal wel van de Arbeidsvitaminen kennen. Dan verder op de Korg en de Yamahavleugel. “Take the long way” en “ Take a look at my girlfriend.” Er komt geen drummer aan te pas, al het ritme slaat hij uit zijn toetsen en het verveelt geen moment.

Tijd voor” The logical song” geen gemakkelijke kost voor de oortjes, maar de performance staat als een huis. De toeteraar snottert op de sax en het klinkt nog mooier dan op de plaat. Roger drumt op de piano en piept er vocaal loepzuiver van tussen. Wat minder bekend, maar met een heerlijke Hammond: “Oh Lord, is this mine?”. Zo simpel, zo gemakkelijk, zo relaxed en zo verschrikkelijk goed. Ik snapte nooit wat deze vogel op het North Sea Jazz Festival te zoeken had, maar zijn zaakje swingt hoor! De eerste gig is bijna afgelopen; nog even de meezinger “ Dreamer” en de heren sluiten af met “ It’s raining again”. Bijna verlegen druipt Rodger af, hij krijgt een staande ovatie en lijkt niet te geloven dat dat voor hem is bedoeld.

Bij het verlaten van het theater zette men prompt de hemelsluizen, waar de hele dag al mee gedreigd was, wagenwijd open, en het is niet meer droog geworden. Bedankt Rodger, it’s raining again! De tweede show was zo mogelijk nog mooier. Van scheurende saxen tot fluwelen gitaarspel, alles zit er in! Geen enkel showelement, geen poespas en af en toe een verlegen lachje. Of het is een goed acteur, of hij is nog steeds oprecht verbaasd dat hij mensen met zijn muziek ontroert.

Wij sloften tevreden door de plassen richting de Dodge op rij 12. Vrolijk zingend:

“It’s raining,
it’s pouring,
the old man is snooring,
he went to bed and bumped his head and he didn’t get up in the morning…”


Zo simpel, zo ongecompliceerd, kinderlijk bijna, maar zo leuk om een keer live mee te maken. Want dit kunnen alleen de hele groten. Je raken, je ontroeren en je versteld doen staan wat er allemaal uit die 88 toetsen of die 12 snaren getoverd kan worden. En van die groten, daar is die lelijke Rodger er toch maar mooi eentje van! Over de stemming in huize Teleton? Wil je het echt weten? Al giet het de komende drie weken pijpenstelen, de stemming is niet meer kapot te krijgen.

Morgen wordt de spaceshuttle gelanceerd. Als het doorgaat! Een once in a lifetime event. Maar Rodger Hodgeson treed morgen nog een keer op in Epcot en dat is ook niet mis. Kan die shuttle eigenlijk niet naar zaterdag verplaatst worden?

12 opmerkingen:

  1. Zo, ook dit concert heb je maar weer mooi meegepakt. En weer fantastisch omschreven door je. De nummers zaten wel in mijn hoofd, het gezicht van de leadzanger nog niet, tot nu toe. Als ik vannacht maar kan slapen.

    Goed om te lezen dat de stemming de komende weken niet meer stuk te krijgen is !

    Enjoy life

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat Rodger ook nog "Breakfast in America" heeft gespeeld, da's ook zo'n wereldnummer ;-)

    Overigens wel leuk dat Epcot al die oude rockers weer regelmatig laat optreden.

    Nu maar hopen voor jullie dat de lancering doorgaat, maar wat ons betreft steelen ze de lancering nog even een kleine maand uit :-)

    Groetjes,
    Pieter & Petra "PenPe"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie maken toch wel mooie mini-concerten mee in Epcot hoor. Ik had deze show ook wel willen zien. En weer perfect tot in detail beschreven.
    Ik zal voor jullie duimen dat de lancering doorgaat.
    Geniet lekker verder !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geniet weer als vanouds van je verslag Ton.
    Back to memorylane with Rodger, het klinkt super. Mocht de shuttlelancering niet doorgaan kunnen jullie er nog eens van genieten of keuzes maken (oh decisions). Wellicht daarvoor een shoppingtour, met een koers van 1,42 wordt het weer leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook al ben ik ettelijke jaartjes jonger, ook ik kan geweldig genieten van de muziek van Roger Hodson. 'The Logical Song' is één van mijn favoriete nummers.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat heerlijk dat jullie er weer zo van hebben kunnen genieten, bij de naam dacht ik inderdaad Roger wie???, maar bij het opnoemen van de liedjes ging er een belletje rinkelen...tsja, dilemma morgen Roger of een shuttle????

    Geniet ze

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nu ben ik gewoon jaloers! Dit optreden van de Supertramp-foreman had ik echt graag bijgewoond. Zeker na jouw recentie. Fijn dat jullie zo genoten hebben.
    En tja, moeilijke keuze: shuttle of Rodger... Ik zie dat de lancering vandaag wel doorgaat. Dillema, ik ben benieuwd wat het wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel leuk om mee te maken zeg, en veel van de nummers zing je moeiteloos mee. Het was wel een topband. De stem is één op duizenden.. heeel herkenbaar.

    De Space Shuttle gaat wel door het vullen van de brandstoftanks gebeurt op dit moment...

    Hartelijke groetjes

    Rick & Mandy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou, uw gebeden zijn gehoord. De lancering is niet eerder dan maandag, dus jullie kunnen weer naar Roger vanavond.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het lijkt erop dat je morgen weer kunt gaan genieten van nog een optreden, heb vanmiddag begrepen dat de lancering voorlopig niet doorgaat, waarschijnlijk pas in december, heel erg jammer, maar ongetwijfeld zul jij ondanks die tegenvaller wel iets anders moois inplannen want het is duidelijk jullie genieten: Music is my first love!!!
    gr, Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Helaas is de lancering van de Discovery toch weer uitgesteld, hopelijk voor jullie gaat het toch nog ergens voor thanks giving gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het zou natuurlijk een "Crime of the century" zijn geweest als jullie dat concert hadden laten lopen.
    Ook één van onze favo's van weleer, vooral in de Seventies.

    In den beginne zelfs gefinancierd door nen ollander (Wikipedia). Super om de Oppertramp een keer mee te maken.
    Crisis, what crisis, jullie kunnen gewoon naar de shuttle ;-)

    BeantwoordenVerwijderen